Workshops

Workshops 2018


Let’s talk about sex….?!

dr. Marjan van den Berg, arts seksuoloog NVVS, Afdeling gynaecologie Isala ziekenhuis Zwolle en Wilhelmina ziekenhuis Assen, PsyQ Groningen, zorgprogramma seksuologie

Praten over seks kan een uitdaging zijn. De praktijk leert dat bijna alle artsen (en andere hulpverleners) het moeilijk vinden seksualiteit bespreekbaar te maken. Bijna alle aandoeningen die chronisch zijn en een aantal medicijnen en behandelingen hebben invloed op de seksuele relatie. In deze workshop aandacht voor het werkveld van de arts seksuoloog; hoe wordt je seksuoloog, beschrijving van de problematiek die de arts seksuoloog tegenkomt, en hieruit voortvloeiend aandacht voor het bespreekbaar maken van seksualiteit bij patiënten met aandoeningen die de seksualiteit beïnvloeden.


“Praten over seks in de spreekkamer van de huisarts”

Dr. Janny H. Dekker, huisarts-onderzoeker afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde UMCG. Lid van de huisartsen expertgroep SOA, HIV en Seksuele Gezondheid (SeksHag)

Een huisarts ziet in de spreekkamer veel patiënten die klachten hebben over hun seksueel functioneren. Soms is de seksuele disfunctie de reden van komst, maar veel vaker is het een ‘klacht achter de klacht’. Schaamte, een gevoel van falen en het idee dat je met een seksueel probleem de huisarts niet lastig kunt vallen of dat er geen medische oplossing voor is, spelen hier een rol. Dat vereist een open en proactieve opstelling van de huisarts. Dat is lastig, want (huis)artsen voelen zich nog wel eens onzeker bij vragen over seksualiteit.

In de workshop komen de meest voorkomende seksuele klachten van mannen en vrouwen aan de orde, zoals pijn bij het vrijen, verminderde zin en opwindingsproblemen, vroegtijdige zaadlozing, erectiele disfunctie. Aan de hand van patiënten casus uit de huisartsenpraktijk worden deze problemen besproken met de deelnemers aan de workshop. Er zal aandacht zijn voor het signaleren van seksueel disfunctioneren en voor het bespreekbaar maken daarvan.


Meisjesbesnijdenis

Mirjam Gootink, verpleegkundige seksuele gezondheid en Marthine Bos (MSc), medisch antropoloog en medeontwikkelaar protocol meisjesbesnijdenis van de MOA

In Nederland wonen zo’n 29.000 vrouwen die meisjesbesnijdenis hebben ondergaan en naar schatting lopen jaarlijks tussen de 40 à 50 in Nederland woonachtige meisjes het risico besneden te worden, meestal tijdens vakantie/familiebezoek in land van herkomst.

De vrouwen kunnen lichamelijke en psychische klachten hebben, maar zijn zich niet altijd bewust dat de klachten verband houden met de besnijdenis. Ook is er vaak een taboe en schaamte om over dit onderwerp te praten. Door toch het gesprek aan te gaan met deze vrouwen kan dit hun gezondheid en welbevinden verbeteren.

Hoe bespreek je het onderwerp? Hebben de klachten van de vrouw te maken met de besnijdenis? Welke culturele verschillen zijn erin de communicatie?Wat verwacht de cliënte van het gesprek en van de hulpverlener?

In deze interactieve sessie wordt toegelicht wat cultuur sensitieve competenties zijn, met aandacht voor communicatie, houding en het omgaan met weerstand bij jezelf of bij de ander.

Ook worden praktische tips gegeven vanuit de praktijk, met voorbeelden van contactmomenten en formuleringen uit eigen ervaring.


Radiologie kleine bekken 

dr. Boomsma en dr. Van ‘t Veer, radiologen Isala

In deze workshop zal de beeldvorming van het kleine bekken aan bod komen. Onderwerpen zijn beeldvorming bij de zwangeren en beeldvorming van de prostaat.

Wat betreft de vrouwelijke geslachtsorganen worden veranderingen tijdens de zwangerschap besproken alsmede de rol van de beeldvorming hierin. Welke modaliteit kies je tijdens de zwangerschap? Waar moet je rekening mee houden?

De MRI speelt een steeds grotere rol bij prostaatkanker. Momenteel is er een studie in de Isala bezig die kijkt naar de waarde van MRI-geleide prostaatbiopten. Kunnen deze biopten de TRUS biopten vervangen? Is er een rol voor screening/follow up middels MRI bij verhoogde PSA-waarden?

Daarnaast wordt ook de rol van de MR-HIFU (Magnetic Resonance Imaging-guided High Intensity Focused Ultrasound) besproken, een nieuwe behandelmethode voor myomen en prostaatkanker. Hierin is Isala samen met het UMCU koploper in Nederland.


Succesvol solliciteren                                         

BKV coaching

Wie geeft mij sollicitatieadvies? Hoe schrijf ik een indrukwekkende sollicitatiebrief? Hoe profileer ik me op social media? Wat is de beste manier om mezelf te presenteren?

Tijdens de workshop Succesvol solliciteren van BKV ontvang je nuttige tips met betrekking tot sollicitatievaardigheden en het gebruik van social media.

Wil je dat Monique opmerkingen en tips geeft bij je cv? Mail het dan voor dinsdag 27 november 2018 naar hetbestecv@bkvgroup.eu o.v.v. Workshop Solliciteren J.F. van Gilssymposium. Monique brengt je cv dan mee naar de workshop en bespreekt haar tips indien mogelijk persoonlijk met je.


 Pitchen

ABN Amro

Een goede pitch heeft maar één doel;  zorgen dat je verhaal blijft hangen!

Bij een pitch denken veel mensen aan een onderdeel van een sollicitatiegesprek. Dat is inderdaad juist.  Maar pitchen is zoveel meer en gebruik je veel vaker dan dat je eigenlijk beseft! Een pitch is nooit standaard en een pitch is van jou.  Zorg dat je weet wat jouw kwaliteiten zijn en de sterke punten van je product, bedrijf of idee. Als je dit alles ook nog kan presenteren binnen ongeveer één minuut zal je pitch geslaagd zijn. Wil je meer leren en te weten komen meld je aan voor deze workshop gegeven
door ABN AMRO.