Programma

Dagprogramma


Hieronder is het dagprogramma voor het symposium van 2019 te zien. Voor de workshops kan er uit zes verschillende thema’s gekozen worden. Voor meer informatie over de workshops, klik hier.

12.45 – 13.30 Inloop met koffie en thee
13.30 – 14.00 Welkomstwoord voorzitter + opening/plenaire sessie Jurre Blaauw
14.00 – 14.45 Plenaire sessie dr. Schut
14.50 – 15.35 Workshop ronde 1
15.35 – 16.05 Pauze
16.05 – 16.50 Workshop ronde 2
16.55 – 17.40 Plenaire sessie dr. Blanker
17.40 – 18.00 Afsluiting dagvoorzitter


Dagvoorzitter


Beste bezoeker van het J. F van Gils symposium: mijn naam is Jurre Blaauw, ANIOS Neurologie in het Isala en daarnaast promovendus bij het Erasmus MC/UMCG. Ik heb dit jaar de grote eer gekregen om dagvoorzitter te mogen zijn van het J.F van Gils symposium 2019. Welkom op de website met alle informatie rondom de 17e editie van dit symposium, die geheel in het teken staat van het brein. 

Hoewel ik denk dat iedereen de hersenen fascinerend vindt, of zou moeten vinden, is het ook begrijpelijk dat je voor je professionele carrière een ander onderdeel van het lichaam gaat bestuderen. Echter zijn de medische vakken rondom de hersenen zo divers en breed, dat je in elk vakgebied toch iets met het hoofd te maken zal krijgen. Daarom is “It’s all in your head” het ultieme thema voor een coassistentensymposium. Mijn doel als dagvoorzitter is zeker niet om jullie te overtuigen van de Neurologie als keuze voor de rest van je leven, maar wel om iedereen wat mee te geven over dit vak. Het begrenst zich namelijk zeker niet tot alleen Neurologie. Denk (ook alweer In your head) maar aan vakken als Neurochirurgie, Psychiatrie, Huisartsgeneeskunde, Revalidatie, Interne Geneeskunde, (Interventie)Radiologie, Chirurgie/Orthopedie: overal komt het brein, zijn functies, of zijn uitlopers, wel bij kijken.
Naast dat ik jullie op 11 oktober door de dag heen zal loodsen, zal ik ook wat vertellen over nieuwe ontwikkelingen op klinisch en wetenschappelijk vlak en stiekem toch proberen jullie te verleiden tot het Brein.


 

Plenaire sprekers


Marco Blanker, huisarts

De Elfstedenzwemtocht: fysieke topprestatie met een grote mentale rand

In de eerste nacht van zijn Elfstedenzwemtocht in 2018 wilde Maarten van der Weijden niet verder zwemmen. Na lange gesprekken met zijn coaches, arts en vrouw sprong hij uiteindelijk toch weer het water in en zwom nog een dag en een nacht verder. Hoewel hij de geplande 200 kilometer niet uitzwom, ontving hij louter lof voor zijn prestatie. Een prestatie op sportief vlak, maar zeker ook wat betreft het geld dat hij bij elkaar zwom voor kankeronderzoek.

Weinigen verwachtten dat hij een tweede poging zou doen, maar binnen 10 maanden na zijn finish in Burdaard sprong hij opnieuw het Friese water in om de elf steden zwemmend te bereiken. Toegejuicht door vele duizenden supporters en ondersteund door veel meezwemmers finishte hij op de Bonkefeart, om daar het Elfstedenzwemkruisje omgehangen te krijgen.

Wat ging er om in het hoofd van deze lange afstandzwemmer? In de hoofden van zijn begeleiders, van de huisarts die hem bijstond? In de slotsessie van dit symposium neemt die huisarts jullie mee in een bijzondere wereld, waarmee hij zelf ook pas recent kennismaakte.


Ewout Schut, neuroloog

Ik ben Ewout Schut (1971), neuroloog in het Martini Ziekenhuis sinds 2009. Ik heb geneeskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, vervolgens enkele jaren als ANIOS gewerkt in Zwitserland en de Verenigde Staten, en vervolgens mijn opleiding tot neuroloog gedaan in het AMC in Amsterdam. Ik ben geïnteresseerd in neuropsychiatrische stoornissen en werk 1 x per maand een middag in voormalig psychiatrisch ziekenhuis Dennenoord (Lentis), Zuidlaren, waar ik psychiatrische patiënten zie met neurologische klachten.  Graag zou ik tijdens de plenaire sessie ingaan op functionele stoornissen en op neurologische ziektebeelden die gepaard gaan met psychiatrische verschijnselen, zoals de ziekte van Parkinson en auto-immuun encefalitiden.